W dniu 23.05.2019 r. w naszej szkole odbyła się symulacja wyborów do Parlamentu Europejskiego przeprowadzona w ramach ogólnopolskiego projektu Centrum Edukacji Obywatelskiej „Młodzi Głosują”. Celem tej akcji jest zwiększenie uczestnictwa młodych ludzi w życiu publicznym, w tym zachęcenie ich do świadomego udziału w wyborach poprzez:
15 maja 2019 r. na hali Stadionu 650-lecia przy ulicy Madalińskiego odbyły się Letnie Mistrzostwa Przedszkolaków w Piłce Nożnej – Słupsk 2019. Jest to cykliczna, miejska impreza sportowa skierowana do najmłodszych mieszkańców Słupska. W tym roku udział w turnieju wzięło 17 słupskich przedszkoli. Łącznie z kibicami było ponad 500 osób. Zadaniem wolontariuszy z Szkolnego Klubu PANDA była pomoc głównemu organizatorowi imprezy -UKS BYKI Słupsk- w sprawnym, logistycznym przeprowadzeniu zawodów oraz promowanie idei sportu i aktywnego stylu życia wśród przedszkolaków. Zadanie było realizowane ze środków Prezydenta Miasta Słupska.
Uczniowie z klasy 1 TIa (technik informatyk) przygotowali w ramach projektu „Robotyka w przedszkolu” zajęcia dla przedszkolaków z Miejskiego Przedszkola Integracyjnego nr 8 w Słupsku. Tym razem uczniowie kodowali roboty za pomocą gry karcianej Cody Roby. Dzieci programowały wykorzystując karty z instrukcjami, musiały przewidywać ruchy przeciwników oraz układać polecenia w ciąg zdarzeń. Maluchy wykazały się ogromnym zaangażowaniem, a nauka poprzez zabawę dostarczyła im sporo radości.
W słupskim ratuszu 20 maja br. odbyło się uroczyste spotkanie laureatów Jubileuszowej XXV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Nastolatków 8 WSPANIAŁYCH. Jednym z laureatów został uczeń naszej szkoły Tomasz Jonatowski (uczeń klasy 4 technik informatyk). Zaproszeni goście i przedstawiciele władz samorządowych spotkali się w sali 211 Urzędu Miejskiego w Słupsku. Miasto Słupsk reprezentowała Pani Marta Makuch Zastępca Prezydenta Miasta Słupska, która opowiedziała o roli i znaczeniu zaangażowania młodych ludzi w działania społeczne, woluntarystyczne. Wyraziła uznanie dla laureatów za ich aktywną postawę i chęć niesienia pomocy.
Już po raz piaty organizujemy bieg przełajowy AGRO CROSS dla uczniów klas VIII szkół podstawowych i III klas gimnazjalnych. Zapraszamy do udziału w tej cyklicznej imprezie również Waszych młodych przedstawicieli.
Patronat nad biegiem objął tradycyjnie Starosta Słupski – Pan Paweł Lisowski. Do udziału w zawodach zostały zaproszone szkoły ze Słupska i powiatu słupskiego. Impreza odbywać się będzie na terenach Zespołu Szkół Agrotechnicznych w dniu 30.05.2019r. o godz.10.00. Równocześnie organizujemy finał III Powiatowej Olimpiady Pierwszej Pomocy, do którego zakwalifikowało się 29 szkół. Planujemy udział ponad 300 uczniów. W poprzednich edycjach biegu wzięło udział ponad 1000 osób, co było szeroko komentowane w mediach lokalnych.
Zapraszamy 18 maja 2019 r. (sobota) uczniów i rodziców ostatnich klas Szkół Podstawowych i Gimnazjów na Dzień Otwartej Szkoły.
W dniach 11-13 kwietnia 2019 roku wzięliśmy udział w XXXIV Diecezjalnej Pielgrzymce Maturzystów na Jasną Górę. Uczniowie wraz z ks. Patrykiem Adamko oraz Marią i Janem Perz uczestniczyli w Mszy Świętej w Bazylice oraz Drodze Krzyżowej na Wałach. Odbyło się także spotkanie „Z wiarą i uśmiechem przez życie” z p. Mateuszem Banaszkiewiczem, aktorem Kabaretu Młodych Panów. Na zakończenie wszyscy maturzyści zawierzyli swoje egzaminy w Kaplicy Cudownego Obrazu.
Świat współczesny, a szczególnie rozwój techniki, niosą za sobą wiele zagrożeń dla zdrowia i życia ludzkiego. Według danych GUS coroczni w różnych wypadkach ginie około 30 000 osób, na zawał umiera około 29 000. Szacuje się, że liczba tych ofiar mogłaby być o kilka tysięcy mniejsza, gdyby świadkowie tragicznych zdarzeń potrafili i natychmiast przystąpili do niesienia pomocy. To właśnie często minuty decydują o życiu człowieka. Od szybkości naszych decyzji zależy nieraz dalszy los poszkodowanego. Gdyby co dziesiąty mieszkaniec ziemi potrafił udzielać pierwszej pomocy, ocaliłoby to około milion ludzi rocznie!!!
W dniu 20 marca 2019 roku chętni uczniowie naszej szkoły wzięli czynny udział w szesnastej edycji ogólnopolskiego programu Dzień Przedsiębiorczości. Jest to dzień, w którym uczniowie szkół średnich mają możliwość wzięcia udziału w jednodniowych praktykach odbywających się w zakładach pracy, firmach, organizacjach, szkołach, szpitalach, sądach, itp.
Dnia 26 marca 2019 r. został przeprowadzony w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Słupsku XVII Powiatowy Festiwal Kultury Europejskiej, zorganizowany pod patronatem Starosty Słupskiego – Pawła Lisowskiego. Ww. konkursie brało udział 98 uczniów z 18 szkół. Reprezentowali oni Szkoły Podstawowe nr 1, 5, 8, 10 i 11 ze Słupska, Szkoły Podstawowe w Barcinie, Bierkowie, Wrześnicy, Wrześciu, Kończewie, Potęgowie, Zespół Szkół w Łupawie, Gimnazjum nr 6 w Słupsku, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Główczycach, II i IV Liceum Ogólnokształcące w Słupsku, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Ustce oraz Zespół Szkół Katolickich w Słupsku.
Dnia 27.03.2019 roku. Odbył się bankiet na Akademii Pomorskiej w Słupsku który zastał przygotowany przez uczniów klas żywieniowych wraz z nauczycielami. Bankiet cieszyl sie bardzo dużym zainteresowaniem.
Rolniczak LAN Party 2019 to aż 5 imprez organizowanych z okazji 5-lecia eventu. Uroczyste otwarcie i spotkanie z KubiKiem (komentatorem, trenerem i analitykiem CS:GO) odbyło się 21.03.2019 w auli Akademii Pomorskiej. Kolejne dwie imprezy już za nami - Fortnite Weekend oraz Otwarty Turniej Fifa19.
W dniu 13.03.2019 roku odbyła się wycieczka do zakładu Przetwórstwa Rybnego MOWI w Duninowie klasy I Technik Technologi Żywności wraz z nauczycielami M.Kujawa oraz Aneta Pestka. Podczas wycieczki młodzież miała okazje uczestniczyć w wykładzie przeprowadzonym przez kierownika laboratorium z działu kontroli jakości. Nasz koordynator Pani Emilia oprowadzila nas po zakładzie. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z produkcją, sposobami higieny. Obróbką ryb świeżych, nowoczesnymi technologiami, sposobem mrożenie oraz pakowania. Duże zainteresowanie młodzieży było podczas rozmów z brygadzistami poszczególnych działów produkcyjnych. Młodzież miała okazję degustowac wyroby rybne