foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witaj na stronie Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta w Słupsku. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą kształcenia oraz aktualnościami szkolnymi.

KUCHARZ

Czas trwania nauki: 3 lata

W ramach zawodu uczeń zdobywa kwalifikacje:

T.6.  Sporządzanie potraw i napojów.

Absolwent:

  • Pozna zasady sporządzania potraw i napojów,
  • Nauczy się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
  • Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
  • Dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
  • Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
  • Dowie się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne,

MIEJSCE ODBYWANIA PRAKTYK:

  • szkoła gwarantuje miejsce zajęć praktycznych- zajęcia odbywają się  w warsztatach szkolnych przy ZSA i w Centrum Kształcenia Praktycznego

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:

  • zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne
  • zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe

Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację T.15 ‘Organizacja żywienia i usług gastronomicznych’  i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych,